Git Nedir? Git Kurulumu

Git, en yaygın olarak kullanılan sürüm kontrol sistemidir. Git, dosyalarda yaptığınız değişiklikleri izler, böylece yapılanların bir kaydını tutar ve ihtiyaç duyduğunuzda belirli sürümlere geri dönebilirsiniz. Git ayrıca, birden fazla kişinin yaptığı değişikliklerin tek bir kaynakta birleştirilmesine izin vererek işbirliğini kolaylaştırır.

Bu nedenle, ister yalnızca sizin göreceğiniz bir kod yazın, ister bir ekibin parçası olarak çalışın, Git sizin için faydalı olacaktır.

git dersleri

Git yerel olarak çalışan bir yazılımdır. Dosyalarınız ve geçmişi bilgisayarınızda saklanır. Dosyaların bir kopyasını ve düzeltme geçmişlerini depolamak için çevrimiçi ana bilgisayarları ( GitHub veya Bitbucket gibi) da kullanabilirsiniz . Değişikliklerinizi karşıya yükleyebileceğiniz ve diğerlerinden değişiklikleri indirebileceğiniz merkezi bir konuma sahip olmak, diğer geliştiricilerle daha kolay işbirliği yapmanızı sağlar. Git değişiklikleri otomatik olarak birleştirebilir, böylece iki kişi aynı dosyanın farklı kısımları üzerinde çalışabilir ve daha sonra bu değişiklikleri birbirlerinin işini kaybetmeden birleştirebilir.

Git, Açık Kaynak Dağıtılmış Sürüm Kontrol Sistemidir . Şimdi Git'i tanımlamak için çok fazla kelime var.

Sürüm Kontrol Sistemi nedir?

Geliştiriciler bir yazılım üzerinde çalışırken, değişikliklerini takip etmeleri gerekir. Bir sürüm kontrol sistemi (VCS), çeşitli geliştirme aşamalarından geçerken yazılımın sürümlerini hatırlar. Bir sürüm kontrol sistemiyle çalışmanın aşağıdaki faydaları vardır:

Git gibi bir Sürüm Kontrol Sistemine neden ihtiyaç duyulur?

Gerçek hayat projeleri genellikle paralel olarak çalışan birden fazla geliştiriciye sahiptir. Bu nedenle, geliştiriciler arasında kod çakışması olmadığından emin olmak için Git gibi bir sürüm kontrol sistemine ihtiyaç vardır.

Ayrıca, bu tür projelerdeki gereksinimler sıklıkla değişmektedir. Böylece bir sürüm kontrol sistemi, geliştiricilerin kodun eski bir sürümüne geri dönmesine izin verir.

Son olarak, bazen paralel olarak yürütülen birkaç proje aynı kod tabanını içerir. Böyle bir durumda Git'te dallanma kavramı çok önemlidir.

Git'in Artıları ve Eksileri

Git, aşağıdaki artıları ve eksileri olan basit ve güçlü bir dağıtılmış sürüm kontrol sistemidir:

Artıları

Performans: Çoğu geliştirme ekibi, performans avantajları için Git'e geçer. Git'te taahhütler, dallara ayırma ve birleştirme, CVS, SVN veya Perforce gibi merkezi sürüm kontrol sistemlerinden daha hızlıdır. Ayrıca, yazılımın dağıtılmış yapısı, geliştiricilerin işi paylaşmalarını kolaylaştırır. Bu işlem, kodu merkezi bir sunucudan almaktan daha hızlıdır.

Güvenlik: Kodun bütünlüğünü Git'te doğrulamak daha kolaydır. SHA1 kriptografik olarak güvenli karma kullanır. SHA1 kodlar(uzun şifrelenmiş rakamlar) her değişiklik için benzersizdir. Herhangi biri bir değişikliği değiştirirse, karmalar eşleşmeyecektir. Git'in bu özelliği, herkesin kod değişikliklerine gizlice girmesini zorlaştırır.

Esneklik: Git, herhangi bir iş akışına uyum sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Eski sürüm kontrol sistemleri daha kısıtlayıcıdır. Ancak Git, ekibinize daha fazla hareket alanı sağlar. Hatta eski sistemlerinizin çalışmasını sağlamak için merkezi bir iş akışı oluşturabilir veya diğer sürüm kontrol sistemleriyle entegre edebilirsiniz.

Eksileri

Öğrenmesi Daha Zor: Git kavramları her zaman sezgisel değildir. Diğer sürüm kontrol sistemleri, daha kullanıcı arayüzü tabanlı bir yaklaşım benimser. Git topluluğu komut satırını tercih etme eğilimindedir. Bu nedenle, teknik bilgisi olmayan kullanıcıların öğrenmesi daha zordur.

Merkezi Sürüm Kontrolü için Nostalji: İşletmeler bazen merkezi kontrol olmadığı için Git'i kullanmakta tereddüt ediyor. Ancak merkezi bir havuza ihtiyacınız varsa, onu uygulamak için her zaman bir iş akışı tasarlayabilirsiniz.

Çözüm

Git, herhangi bir geliştirme ekibine kattığı değer nedeniyle popülaritesini artırdı. Bir proje üzerinde tek başınıza çalışıyor olsanız bile, güvenilir bir geçmişe sahip olmak size çok zaman kazandırabilir. Git, herhangi bir yazılım geliştirme projesi için ücretsiz ve yararlı bir araçtır.

Git Depoları

Bir Git deposu (veya repo kısaca) proje dosyaları ve tüm düzeltme geçmişiyle tümünü içerir. Sıradan bir dosya klasörü (bir web sitesinin kök klasörü gibi) alacak ve Git'e onu bir havuz yapmasını söyleyeceksiniz. Bu, değişiklikleri izlemek için tüm Git meta verilerini içeren bir .git alt klasörü oluşturur.


Uzak Depolar (GitHub ve Bitbucket)

Git deponuzun bir kopyasını çevrimiçi bir ana bilgisayarla ( GitHub veya Bitbucket gibi ) depolamak , değişikliklerinizi karşıya yükleyebileceğiniz ve diğerlerinden değişiklikleri indirebileceğiniz, diğer geliştiricilerle daha kolay işbirliği yapmanıza olanak tanıyan merkezi bir konum sağlar. Uzak bir havuz kurduktan sonra, dosyalarınızı ve revizyon geçmişinizi ona yüklersiniz (gönderirsiniz). Başka biri uzak depoda değişiklik yaptıktan sonra, değişikliklerini yerel deponuza indirebilir (çekebilirsiniz).

git dersleri

Git Kurulumu

Git sürüm kontrol sistemini kullanabilmek için şuradan ( git-scm.com/downloads ) windows veya mac işletim sistemine ait kurulum dosyalarını indirip klasik kurulum işlemini yapabilirsiniz.

Linux, Unix için kurulumu terminal ile yapılabilir.

Debian ve Ubuntu tabanlı işletim sistemi için kurulum aşağıdaki komut kullanılabilir.


sudo apt-get install git

Kurulum tamamlandıktan sonra Windows ( CMD veya Git Bash ), Linux, Unix, Mac ve Türevleri için Terminal ekranına aşağıdaki komut yazılarak kurulumun başarılı olup olmadığı ve Git sürüm bilgisi kontrolü yapılır.


git version

Lütfen konu haricinde soru sormayın cevaplanmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Lütfen Yukarıda ki mesajları okuyun tekrar aynı soruları sormayın.

4846

KATEGORÄ°
  • HTML
  • CSS
  • PHP
  • JQUERY
  • PHOTOSHOP
  • JavaScript
  • Web Dünyası
  • Linux
  • MÄ°THRÄ°L FRAMEWORK
  • Laravel
  • Git
  • React
POPÃœLER MAKALE
  • HTML LÄ°NK(BaÄŸlantı)EKLEME - LÄ°NK VERME
  • HTML YAZI VE RESÄ°M ORTALAMA
  • HTML RESME LÄ°NK VERME
  • HTML FORM OLUÅžTURMA
  • CSS YATAY MENÃœ YAPIMI
  • HTML RESÄ°M EKLEME
  • CSS (BOYUT) GENÄ°ÅžLÄ°K VE YÃœKSEKLÄ°K (Width-Height)
  • HTML DÄ°V ve SPAN NEDÄ°R?
  • HTML ARKAPLANA MÃœZÄ°K EKLEME
  • KALÄ°TE KAYBETMEDEN RESÄ°MLERÄ° BÃœYÃœTME
ETÄ°KET
WEBCEBİR © 2013 Tüm hakları saklıdır.